PLAC AWAY ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Συμβουλές για το νεογέννητο

Ανατολή των πρώτων δοντιώνΤο πρώτο δόντι του μωρού εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών έχουν συνήθως ανατείλει και τα 20 νεογιλά δόντια. Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποιο πρόβλημα. Εάν μέχρι το 12ο μήνα δεν έχει εμφανιστεί το πρώτο νεογιλό δόντι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρο σας.Πιθανά Συμπτώματα κατά την Ανατολή των Νεογιλών ΔοντιώνΣυνήθως τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την ανατολή των δοντιών είναι ήπια, όπως:

  • κόκκινα και διογκωμένα ούλα,
  • μεγάλη ποσότητα σάλιου,
  • δυσφορία και ανησυχία στον ύπνο
  • αλλαγή στις συνήθειες διατροφής, ανορεξία

Για να ανακουφιστεί  το μωρό από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει η μητέρα να καθαρίζει το στόμα του 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνει να δαγκώνει κρύα παιχνίδια πού είναι κατασκευασμένα γι' αυτό το σκοπό. Ακόμα, ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα μπορεί να το ανακουφίσει. Εάν εμφανίσει πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι άλλο, αφού τα παραπάνω δεν σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών.Η Φροντίδα των Δοντιών του ΜωρούΗ φροντίδα των δοντιών αρχίζει με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Ο καθαρισμός γίνεται με μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα περιεκτικότητας 1000ppmF σε ελάχιστη ποσότητα (ίχνος) δύο φορές την ημέρα, η μία εκ των οποίων πρέπει να είναι οπωσδήποτε το βράδυ.

Προβλήματα που σχετίζονται με το θηλασμό δακτύλου πιπίλας

Πολλά μωρά και μικρά παιδιά θηλάζουν ένα ή περισσότερα δάκτυλα πριν ακόμη γεννηθούν. Η συνήθεια αυτή τους παρέχει ασφάλεια, τα ηρεμεί και πολλές φορές τα βοηθάει να αποκοιμηθούν. Ωστόσο, μπορεί να επηρεαστεί η θέση των δοντιών ή/και η ανάπτυξη των γνάθων όταν η συνήθεια γίνεται με μεγάλη ένταση και για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.Προβλήματα που σχετίζονται με το θηλασμό δακτύλου, πιπίλαςΟ έντονος, συχνός (κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου) και παρατεταμένος χρονικά θηλασμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα:

  1. στα δόντια του παιδιού: αυξημένη οριζόντια πρόταξη, "πεταχτά δόντια"
  2. στα οστά των γνάθων: προεξέχουσα ή/και στενή άνω γνάθος
  3. στη θέση της γλώσσας: η τοποθέτηση της γλώσσας ανάμεσα στα δόντια της άνω και κάτω γνάθου έχει σαν αποτέλεσμα όταν το παιδί κλείνει το στόμα του να υπάρχει "κενό" μεταξύ των δοντιών (χασμοδοντία).

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν μόνα τους το θηλασμό του δακτύλου ή της πιπίλας μετά την ηλικία των τεσσάρων χρόνων οπότε τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να αυτοδιορθωθούν. Τρόποι αντιμετώπισης του θηλασμού δακτύλου, πιπίλαςΥπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς και οι ενήλικες του περιβάλλοντος του παιδιού μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να διακόψει τη συνήθεια:

  1. Συζητώντας με το παιδί με υπομονή και κατανόηση, χωρίς να χρησιμοποιούν υποτιμητικά λόγια και χωρίς να το φοβίζουν για πιθανές συνέπειες.
  2. Αναπληρώνοντας το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει ο θηλασμός με περισσότερη φροντίδα, χρόνο και προσοχή από μέρους τους προς το παιδί.
  3. Χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο καταγραφής των προσπαθειών του παιδιού. Στο τέλος του μήνα το παιδί ανταμείβεται για  την προσπάθεια με κάτι που επιθυμεί έντονα, πχ ένα παιχνίδι.
  4. Η χρήση της πιπίλας είναι προτιμότερη από τον θηλασμό του δακτύλου, διότι η συνήθεια αυτή σταματά ευκολότερα.

http://www.hspd.gr/Parents/20