PLAC AWAY ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Τι είναι η οδοντική πλάκα και τι επιπτώσεις έχει;

Η οδοντική πλάκα είναι ένα κολλώδες, άχρωμο ή υποκίτρινο επίχρισμα που σχηματίζεται επάνω στις οδοντικές επιφάνειες. Μπορεί συχνά να το αισθάνεστε στα δόντια σας όταν ξυπνάτε το πρωί, ωστόσο σχηματίζεται και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.   

Η οδοντική πλάκα είναι στην ουσία μία συσσώρευση ενός τεράστιου αριθμού ζωντανών μικροβίων τα οποία περιβάλλονται από μία κολλώδη στιβάδα, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να προσκολλώνται στα δόντια και να πολλαπλασιάζονται.

Εάν δεν καταπολεμείτε σωστά την οδοντική πλάκα, τότε μπορεί να προκαλέσει πολλών ειδών προβλήματα. Σας παραθέτουμε εδώ όλα τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για την οδοντική πλάκα, ώστε να είστε σε θέση να διατηρείτε τη στοματική σας υγεία.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας;

Η κατανάλωση τροφής και υγρών, καθώς επίσης και η λειτουργία της αναπνοής έχουν σας αποτέλεσμα τη συσσώρευση βακτηρίων και άλλων οργανισμών στο στόμα μας. Εφόσον όλα αυτά τα διαφορετικά βακτήρια διατηρούνται σε ισορροπία, τότε το στόμα μας παραμένει υγιές.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ορισμένα βακτήρια ξεκινούν να αναπτύσσονται, τρεφόμενα από τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα υγρά που καταναλώνουμε.

Η διαδικασία αυτή οδηγεί στην παραγωγή οξέων τα οποία δύνανται να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσουν τερηδόνα. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν στα πρώιμα στάδια μίας νόσου των ούλων που ονομάζεται ουλίτιδα. 

Εάν κάποιος έχει μεγάλη ποσότητα οδοντικής πλάκας στη στοματική κοιλότητα, μπορεί να εμφανίσει επίσης κακοσμία του στόματος.

Εάν η οδοντική πλάκα δεν αφαιρείται σε τακτική βάση, μπορεί να μετατραπεί σε πέτρα.

Τι είναι η πέτρα;

Εάν επιτραπεί η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας, τότε αυτή μπορεί να ασβεστοποιηθεί και να μετατραπεί σε αυτό που είναι γνωστό ως πέτρα – ένα σκληρό κιτρινωπό ή ανοικτό καφέ επίχρισμα που κολλά στα δόντια.

Η πέτρα συσσωρεύεται κατά μήκος της γραμμής των ούλων, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πλευρά των δοντιών.

Η κιτρινωπή απόχρωση της πέτρας μπορεί να είναι αντιαισθητική και να επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σας.

Ενώ ο επιμελής καθαρισμός με οδοντικό νήμα και η χρήση βουρτσών μεσοδοντίων διαστημάτων μπορεί να απομακρύνει την πέτρα ως ένα βαθμό, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας ώστε να την αφαιρέσει πλήρως.

Πώς να διατηρείτε την οδοντική πλάκα υπό έλεγχο

Η εμφάνιση οδοντικής πλάκας είναι αναπόφευκτη, ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να τη διατηρείτε υπό έλεγχο, υιοθετώντας μία σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα για τουλάχιστον δύο λεπτά. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να περιορίσετε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και να φροντίζετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση τροφών και υγρών που περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης.

Το ποσοστό των τερηδονικών κοιλοτήτων που εντοπίζονται ανάμεσα σε δύο γειτονικά δόντια είναι μεγαλύτερο του 80%.Ωστόσο, η πλάκα σχηματίζεται και σε επιφάνειες που η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καθαρισμός με νήμα αποσκοπεί μόνο στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικός για την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας μεταξύ των δοντιών. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια θα σας βοηθήσουν επίσης να διατηρείτε την οδοντική πλάκα υπό έλεγχο.

Τέλος, ένα καλό στοματικό διάλυμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην καταπολέμηση της πλάκας. Εάν η τερηδόνα αποτελεί πρόβλημα για εσάς, τότε επιλέξτε ένα στοματικό διάλυμα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για την καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας.

Εφόσον είστε επιμελείς με τη στοματική υγιεινή, τότε η συσσώρευση της πέτρας θα είναι ελάχιστη. Ωστόσο θα πρέπει να μην αμελείτε την επίσκεψή σας στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για πλήρη καθαρισμό.

Προκειμένου να διατηρείτε τον πλήρη έλεγχο του προβλήματος της οδοντικής πλάκας, θα χρειαστείτε ένα ειδικό οδοντικό νήμα, το οποίο θα μπορείτε πάντα να έχετε μαζί σας όπου κι αν βρίσκεστε. Ενημερωθείτε για τη σειρά των φιλικών προς το περιβάλλον οδοντικών νημάτων (eco-flossers) που διαθέτουμε, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να τις χρησιμοποιείτε ακόμα και όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. 

 

 

 

Τα 3 απαιτούμενα βήματα για καλή στοματική υγιεινή: βούρτσισμα, καθαρισμός με οδοντικό νήμα και στοματικές πλύσεις

Η καλή στοματική υγιεινή απαιτεί μεγάλη συνέπεια, υπομονή και ακρίβεια.

Για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και την αποφυγή εμφάνισης τερηδόνας, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση στην οδοντική φροντίδα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διφορούμενα μηνύματα που ενδέχεται να σας μπερδέψουν. 

Πόσο συχνά χρειάζεται να βουρτσίζετε τα δόντια σας και για πόσο χρονικό διάστημα; Πώς ακριβώς πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός με νήμα; Είναι πραγματικά απαραίτητες οι πλύσεις με στοματικό διάλυμα;

Σας παραθέτουμε έναν απλό οδηγό για τη διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής ενηλίκων.

1. Σωστή στοματική υγιεινή: βούρτσισμα των δοντιών

Οι επαγγελματίες οδοντικής υγιεινής συνιστούν να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως πριν τη βραδινή κατάκλιση και τουλάχιστον μία ακόμα φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως το πρωί. 

H επιλογή της κατάλληλης οδοντόκρεμας αποτελεί εξ ολοκλήρου ζήτημα προτίμησης και μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας. Εάν έχετε ευαισθησία, θέλετε να αφαιρέσετε την πλάκα ή να λευκάνετε τα δόντια σας, τότε μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη οδοντόκρεμα που θα σας βοηθήσει.

Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ισχυρούς λευκαντικούς παράγοντες, διακόπτετε τη χρήση τους ανά διαστήματα, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν φθορά στα δόντια σας. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Ο τρόπος που βουρτσίζετε τα δόντια σας είναι επίσης σημαντικός για τη σωστή υγιεινή των δοντιών και των ούλων.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν λάθος. Βουρτσίζουν τα δόντια τους με κυκλικές κινήσεις ή με ισχυρές οριζόντιες κινήσεις, ενώ θα έπρεπε να είναι περισσότερο μία κίνηση σάρωσης με φορά από τα ούλα προς τα δόντια. 

Τα ούλα μας είναι πολύ ευαίσθητα, οπότε αποφεύγετε το βούρτσισμα που τα ωθεί προς τα κάτω ή που ωθεί τα υπολείμματα τροφών κάτω από αυτά.

Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν τελείως τον καθαρισμό της γλώσσας κατά το βούρτσισμα. Στη γλώσσα συσσωρεύονται πολλά βακτήρια. Για το λόγο αυτό προσπαθείτε να τη βουρτσίζετε κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας. Μερικές οδοντόβουρτσες έχουν ραβδώσεις στην πίσω όψη της κεφαλής, γεγονός το οποίο καθιστά τον καθαρισμό πιο εύκολο.

Οι οδοντίατροι προτείνουν να βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον δύο λεπτά (120 δευτερόλεπτα).

2. Καθαρισμός των δοντιών με οδοντικό νήμα

Ο καθαρισμός των δοντιών με οδοντικό νήμα είναι απαραίτητος διότι οι ίνες της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να εισέλθουν στα μεσοδόντια διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι η βακτηριακή πλάκα συσσωρεύεται στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών που εφάπτονται, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάφορα οδοντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τερηδόνας.

Για την αποφυγή αυτών, θα πρέπει να απομακρύνετε την πλάκα σε τακτική βάση (τουλάχιστον μία φορά την ημέρα – το βράδυ) με τη βοήθεια οδοντικού νήματος (ή ειδικού οδοντικού νήματος με λαβή όπως η σειρά Plac Away Eco Flossers που διαθέτουμε).

Εισάγετε με ήπιο τρόπο το νήμα ανάμεσα στα δόντια. Πιέστε το νήμα επάνω στην επιφάνεια του δοντιού και κατευθύνετε αυτό με ήπιο τρόπο προς τα κάτω και εν συνεχεία προς τα επάνω, απομακρύνοντας την πλάκα από την επιφάνεια του δοντιού, καθώς και τυχόν υπολείμματα τροφών.

3. Στοματικές πλύσεις

Επειδή όλα τα καλά συνδέονται με τριάδες, αυτό σημαίνει ότι εκτός από το βούρτισμα και τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα, η χρήση στοματικού διαλύματος είναι επίσης σημαντική.

Πολλά στοματικά διαλύματα έχουν σχεδιασθεί για να καταπραΰνουν τη φλεγμονή των ούλων. Ορισμένα έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, άλλα μειώνουν την ευαισθησία των δοντιών, συμβάλλουν στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας ή βοηθούν να παραμένει η αναπνοή φρέσκια και δροσερή.

Αναζητήστε αυτό που πληροί τις ανάγκες σας και ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία σχετικά με τον τρόπο χρήσης του διαλύματος και τη συχνότητα εφαρμογής.

Τα στοματικά διαλύματα δρουν στα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα. Έτσι, εάν το βούρτσισμα της γλώσσας είναι δυσάρεστο για κάποιους, οι τακτικές στοματικές πλύσεις ενδείκνυνται ακόμα περισσότερο.

Δώστε προτεραιότητα στη σωστή στοματική υγιεινή βουρτσίζοντας τα δόντια σας επιμελώς, καθαρίζοντας τακτικά τα δόντια με νήμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και επενδύοντας στα καλύτερα προϊόντα στοματικής υγιεινής, όπως το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια που διαθέτουμε. Θα ανταμειφθείτε με δροσερή αναπνοή, χαμόγελο με αυτοπεποίθηση και ελάχιστες επισκέψεις στον οδοντίατρο. 

Ανακαλύψτε την πλήρη σειρά των φιλικών προς το περιβάλλον οδοντικών νημάτων και βρείτε το καταλληλότερο προϊόν ώστε να κάνετε ευχάριστη τη ρουτίνα της οδοντικής φροντίδας.

 

 

ΒΟΥΡΤΙΣΜΑ ΔΟΝΤΙΩΝ: Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ

brushing teethΤο βούρτσισμα είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να έχουμε όλοι καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίζοντας τα δόντια απομακρύνεται η μικροβιακή πλάκα αλλά και τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια. Είναι σημαντικό, το βούρτσισμα να εκτελείται σωστά, όπως το διδάσκει ο οδοντίατρος.  

Η βούρτσα: Επιλέξτε είτε μια οδοντόβουρτσα (απλή ή μέτρια, αλλά όχι σκληρή!) είτε ηλεκτρική είτε χειροκίνητη. Σημασία έχει να τη χρησιμοποιούμε σωστά κάνοντας ήπιες παλινδρομικές κινήσεις χωρίς πίεση. Ασκώντας πίεση στα δόντια, δεν καθαρίζονται καλύτερα, αντίθετα μπορεί να προκληθούν προβλήματα όπως αποτριβές και υφιζήσεις των ούλων.

Οι οδηγίες: Το σωστό βούρτσισμα διδάσκεται από τον οδοντίατρο. Η σωστή τεχνική είναι η εξής:

  1. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με τέτοιο τρόπο ώστε οι μισές της ίνες να βρίσκονται πάνω στα ούλα και οι υπόλοιπες πάνω στα δόντια.
  2. Ασκήστε ήπιες παλινδρομικές κινήσεις σε όλη τη μασητική αλλά και την εσωτερική και πίσω επιφάνεια των δοντιών.
  3. Είναι πολύ σημαντικό όταν ολοκληρωθεί το βούρτσισμα των δοντιών να  μην ξεχάσετε να βουρτσίσετε τη γλώσσα σας.
  4. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι και μην παραλείπετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ).
  5. Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το οδοντίατρο για επαγγελματικό καθαρισμό. Η διαδικασία αφαιρεί πλάκα, τρυγία (πέτρα), χρωστικές (από κάπνισμα, καφέ κ.ά.) και πρέπει να επαναλαμβάνεται συνήθως ανά 6 μήνες ή όποτε κρίνει ο γιατρός.
ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΛΕΚΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

wineΤροφές όπως το κρασί, το τσάι και οι σάλτσες έχουν κατηγορηθεί πως μπορούν να χρωματίσουν τα δόντια σας. Προκειμένου να καταφέρετε να  διατηρήσετε λευκά τα δόντια σας δείτε ποια τρόφιμα αλλάζουν το χρώμα τους. Οι τροφές με έντονα χρώματα όπως και τα ροφήματα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του χρώματος των δοντιών. Το χρώμα των τροφών προέρχεται από χρωμογόνα τα οποία λεκιάζουν τα δόντια.

Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η οξύτητα, μιας και προάγει το λέκιασμα διαβρώνοντας το σμάλτο, μαλακώνοντας προσωρινά τα δόντια και κάνοντας πιο εύκολο να επικολληθούν τα χρωμογόνα.  Επίσης, οι τανίνες προάγουν το λέκιασμα καθώς βοηθούν τα χρωμογόνα να επικολλώνται στο σμάλτο.

Κρασί

Πολύ είναι γνωστό για τη δυνατότητα του να λεκιάζει τα δόντια είναι το κόκκινο κρασί, όμως και το λευκό κρασί προάγει τον χρωματισμό των δοντιών=. Ωστόσο και το λευκό κρασί προάγει το χρωματισμό τους.

Τσάι

Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες οι οποίες προάγουν το λέκιασμα. Το φυτικό, πράσινο και λευκό τσάι είναι λιγότερο πιθανό να λεκιάσουν τα δόντια  σε σχέση με το μαύρο.

Ορισμένα φρούτα

Τα φρούτα έντονου χρώματος όπως τα μούρα, βατόμουρα, cranberries, κεράσια, σταφύλια, ρόδι και άλλα φρούτα έντονου χρώματος μπορεί να χρωματίσουν τα δόντια.

Σάλτσες

Η σάλτσα σόγιας, ντομάτας, κάρυ και άλλες με έντονο χρώμα μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες.

Γλυκά

Παράγοντες που επηρεάζουν τα δόντια σας περιέχονται και στα σκληρά γλυκά, την τσίχλα, το γλειφιτζούρι και άλλα γλυκά.