4 συμβουλές για καλή στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια ορθοδοντικής θεραπείας με σιδεράκια

Η τοποθέτηση ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια) μας προσφέρει μία συναρπαστική προοπτική. Είναι μία διαδικασία που θα μας οδηγήσει στο χαμόγελο που πάντα ονειρευόμασταν.

Ωστόσο, στην αρχή μπορεί η αλλαγή να σας φανεί μεγάλη και η προσαρμογή δύσκολη. 

Οποιοσδήποτε ασθενής στον οποίο έχει τοποθετηθεί σταθερή ορθοδοντική συσκευή θα διαπιστώσει ότι θα πρέπει να προσαρμόσει κατάλληλα τη ρουτίνα της στοματικής υγιεινής προκειμένου να διατηρεί τη στοματική του κοιλότητα καθαρή και υγιή.

Θα απαιτηθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα για την προσαρμογή στη νέα ρουτίνα, ωστόσο σύντομα η φροντίδα των ορθοδοντικών συσκευών θα σας γίνει συνήθεια.

Η στοματική υγιεινή είναι σημαντική για όλους μας, ωστόσο εάν φέρετε ορθοδοντικές συσκευές (σιδεράκια) ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας μπορεί να αυξηθεί εάν δεν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σας παραθέτουμε λοιπόν μερικές σημαντικές συμβουλές προκειμένου να διατηρείτε τα δόντια σας και τις ορθοδοντικές συσκευές καθαρές και κατ’ επέκταση τα δόντια σας χωρίς τερηδόνα, για όσο χρονικό διάστημα υποβάλλεστε στην ορθοδοντική θεραπεία.

1. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα

Εάν μπορείτε, καλό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Εφόσον βρίσκεστε εκτός σπιτιού, θα μπορούσατε να έχετε πάντα στην τσάντα σας μία μικρή οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα σε συσκευασία ταξιδίου. 

Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό, καθώς μπορεί να μην έχετε πρόσβαση σε νιπτήρα. Ωστόσο, μία απλή πλύση της στοματικής κοιλότητας με νερό ή στοματικό διάλυμα το οποίο μπορείτε να έχετε τοποθετήσει σε ένα δοχείο μικρού μεγέθους, θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τα υπολείμματα των τροφών από τα σιδεράκια.

2. Φροντίστε να ακολουθείτε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

Όλοι μας θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα δόντια μας όταν επιλέγουμε τι θα φάμε, ωστόσο τα άτομα που φέρουν σιδεράκια έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να αποφεύγουν τις ζαχαρώδεις ή όξινες τροφές.

Η τοποθέτηση ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, εάν δεν είστε προσεκτικοί. Για το λόγο αυτό φροντίστε να μην υπερκαταναλώνετε δυνητικά επιβλαβείς τροφές.

3. Απλώς συνεχίστε το βούρτσισμα

Συνιστάται να βουρτσίζετε πάντα τα δόντια σας για τουλάχιστον δύο λεπτά, ωστόσο εάν φέρετε σιδεράκια είναι καλή ιδέα να αυξήσετε το χρόνο βουρτσίσματος σε τρία λεπτά.

Αυτό ισχύει γιατί η διαδικασία του βουρτσίσματος είναι περισσότερο χρονοβόρα, καθώς θα πρέπει να εισάγετε προσεκτικά και με ήπιο τρόπο τις ίνες της οδοντόβουρτσας μεταξύ κάθε αγκύλης (βραχίονα) και κάτω από όλα τα σύρματα. Η υπομονή είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Η υπομονή αυτή θα σας ανταμείψει μακροπρόθεσμα, καθώς όσο καλύτερα φροντίζετε τα δόντια σας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να εμφανίσετε ορατές κηλίδες ή λευκά σημάδια όταν τα σιδεράκια αφαιρεθούν.

Βουρτσίζετε ένα δόντι τη φορά, εσωτερικά και εξωτερικά. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποια ειδική οδοντόβουρτσα, η οποία θα διευκολύνει την προσέγγιση των δυσπρόσιτων σημείων, ανάλογα με το είδος των οδοντικών συσκευών που έχετε.

Είναι επίσης σημαντικό να επικεντρωθείτε στη γραμμή των ούλων, καθώς τα άτομα εκείνα που φέρουν σιδεράκια εμφανίζουν ήπιες μορφές ουλίτιδας. Το ήπιο μασάζ των ούλων με μία μαλακή οδοντόβουρτσα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνισή της.

Η χρήση μεσοδοντίων βουρτσών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε τις δυσπρόσιτες αυτές περιοχές στις οποίες συσσωρεύεται περισσότερη οδοντική πλάκα. 

4. Φροντίστε να καθαρίζετε τα δόντια σας με νήμα επιμελώς και με προσοχή

Εάν χρησιμοποιείτε ήδη το νήμα τακτικά, το να ανεβείτε ένα επίπεδο παραπάνω δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο.

Ωστόσο, εάν ο καθαρισμός με νήμα δεν αποτελεί μέρος της ρουτίνας σας, κάτι που οι οδοντίατροι συνιστούν να κάνουμε όλοι καθημερινά, τότε ενδέχεται να δυσκολευτείτε να τον εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Ο καθαρισμός με νήμα θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα τροφών, καθώς και την πλάκα που σχηματίζεται μεταξύ των δοντιών. Αρχικά, ο καθαρισμός με νήμα σε οδοντοστοιχία με σιδεράκια θα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, αλλά με τον καιρό θα εξοικειωθείτε και η διαδικασία του καθαρισμού θα γίνει ταχύτερη.

Ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα με λαβή σε οδοντοστοιχία με σιδεράκια είναι ευκολότερος σε σχέση με το κοινό νήμα. Βεβαιωθείτε λοιπόν να έχετε ένα οδοντικό νήμα με λαβή μαζί σας, όπου κι αν πάτε.

Ενημερωθείτε για τη σειρά των φιλικών προς το περιβάλλον οδοντικών νημάτων (eco-flossers) που διαθέτουμε, τα οποία είναι κατασκευασμένα με νήμα που δεν χαλαρώνει δεν ξεφτίζει, ούτε σπάει κατά την τριβή με τα σιδεράκια.