Τα 3 απαιτούμενα βήματα για καλή στοματική υγιεινή: βούρτσισμα, καθαρισμός με οδοντικό νήμα και στοματικές πλύσεις

Η καλή στοματική υγιεινή απαιτεί μεγάλη συνέπεια, υπομονή και ακρίβεια.

Για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και την αποφυγή εμφάνισης τερηδόνας, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση στην οδοντική φροντίδα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διφορούμενα μηνύματα που ενδέχεται να σας μπερδέψουν. 

Πόσο συχνά χρειάζεται να βουρτσίζετε τα δόντια σας και για πόσο χρονικό διάστημα; Πώς ακριβώς πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός με νήμα; Είναι πραγματικά απαραίτητες οι πλύσεις με στοματικό διάλυμα;

Σας παραθέτουμε έναν απλό οδηγό για τη διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής ενηλίκων.

1. Σωστή στοματική υγιεινή: βούρτσισμα των δοντιών

Οι επαγγελματίες οδοντικής υγιεινής συνιστούν να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως πριν τη βραδινή κατάκλιση και τουλάχιστον μία ακόμα φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως το πρωί. 

H επιλογή της κατάλληλης οδοντόκρεμας αποτελεί εξ ολοκλήρου ζήτημα προτίμησης και μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας. Εάν έχετε ευαισθησία, θέλετε να αφαιρέσετε την πλάκα ή να λευκάνετε τα δόντια σας, τότε μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη οδοντόκρεμα που θα σας βοηθήσει.

Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ισχυρούς λευκαντικούς παράγοντες, διακόπτετε τη χρήση τους ανά διαστήματα, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν φθορά στα δόντια σας. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Ο τρόπος που βουρτσίζετε τα δόντια σας είναι επίσης σημαντικός για τη σωστή υγιεινή των δοντιών και των ούλων.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν λάθος. Βουρτσίζουν τα δόντια τους με κυκλικές κινήσεις ή με ισχυρές οριζόντιες κινήσεις, ενώ θα έπρεπε να είναι περισσότερο μία κίνηση σάρωσης με φορά από τα ούλα προς τα δόντια. 

Τα ούλα μας είναι πολύ ευαίσθητα, οπότε αποφεύγετε το βούρτσισμα που τα ωθεί προς τα κάτω ή που ωθεί τα υπολείμματα τροφών κάτω από αυτά.

Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν τελείως τον καθαρισμό της γλώσσας κατά το βούρτσισμα. Στη γλώσσα συσσωρεύονται πολλά βακτήρια. Για το λόγο αυτό προσπαθείτε να τη βουρτσίζετε κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας. Μερικές οδοντόβουρτσες έχουν ραβδώσεις στην πίσω όψη της κεφαλής, γεγονός το οποίο καθιστά τον καθαρισμό πιο εύκολο.

Οι οδοντίατροι προτείνουν να βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον δύο λεπτά (120 δευτερόλεπτα).

2. Καθαρισμός των δοντιών με οδοντικό νήμα

Ο καθαρισμός των δοντιών με οδοντικό νήμα είναι απαραίτητος διότι οι ίνες της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να εισέλθουν στα μεσοδόντια διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι η βακτηριακή πλάκα συσσωρεύεται στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών που εφάπτονται, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάφορα οδοντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τερηδόνας.

Για την αποφυγή αυτών, θα πρέπει να απομακρύνετε την πλάκα σε τακτική βάση (τουλάχιστον μία φορά την ημέρα – το βράδυ) με τη βοήθεια οδοντικού νήματος (ή ειδικού οδοντικού νήματος με λαβή όπως η σειρά Plac Away Eco Flossers που διαθέτουμε).

Εισάγετε με ήπιο τρόπο το νήμα ανάμεσα στα δόντια. Πιέστε το νήμα επάνω στην επιφάνεια του δοντιού και κατευθύνετε αυτό με ήπιο τρόπο προς τα κάτω και εν συνεχεία προς τα επάνω, απομακρύνοντας την πλάκα από την επιφάνεια του δοντιού, καθώς και τυχόν υπολείμματα τροφών.

3. Στοματικές πλύσεις

Επειδή όλα τα καλά συνδέονται με τριάδες, αυτό σημαίνει ότι εκτός από το βούρτισμα και τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα, η χρήση στοματικού διαλύματος είναι επίσης σημαντική.

Πολλά στοματικά διαλύματα έχουν σχεδιασθεί για να καταπραΰνουν τη φλεγμονή των ούλων. Ορισμένα έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, άλλα μειώνουν την ευαισθησία των δοντιών, συμβάλλουν στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας ή βοηθούν να παραμένει η αναπνοή φρέσκια και δροσερή.

Αναζητήστε αυτό που πληροί τις ανάγκες σας και ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία σχετικά με τον τρόπο χρήσης του διαλύματος και τη συχνότητα εφαρμογής.

Τα στοματικά διαλύματα δρουν στα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα. Έτσι, εάν το βούρτσισμα της γλώσσας είναι δυσάρεστο για κάποιους, οι τακτικές στοματικές πλύσεις ενδείκνυνται ακόμα περισσότερο.

Δώστε προτεραιότητα στη σωστή στοματική υγιεινή βουρτσίζοντας τα δόντια σας επιμελώς, καθαρίζοντας τακτικά τα δόντια με νήμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και επενδύοντας στα καλύτερα προϊόντα στοματικής υγιεινής, όπως το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια που διαθέτουμε. Θα ανταμειφθείτε με δροσερή αναπνοή, χαμόγελο με αυτοπεποίθηση και ελάχιστες επισκέψεις στον οδοντίατρο. 

Ανακαλύψτε την πλήρη σειρά των φιλικών προς το περιβάλλον οδοντικών νημάτων και βρείτε το καταλληλότερο προϊόν ώστε να κάνετε ευχάριστη τη ρουτίνα της οδοντικής φροντίδας.