Τι είναι η οδοντική πλάκα και τι επιπτώσεις έχει;

Η οδοντική πλάκα είναι ένα κολλώδες, άχρωμο ή υποκίτρινο επίχρισμα που σχηματίζεται επάνω στις οδοντικές επιφάνειες. Μπορεί συχνά να το αισθάνεστε στα δόντια σας όταν ξυπνάτε το πρωί, ωστόσο σχηματίζεται και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.   

Η οδοντική πλάκα είναι στην ουσία μία συσσώρευση ενός τεράστιου αριθμού ζωντανών μικροβίων τα οποία περιβάλλονται από μία κολλώδη στιβάδα, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να προσκολλώνται στα δόντια και να πολλαπλασιάζονται.

Εάν δεν καταπολεμείτε σωστά την οδοντική πλάκα, τότε μπορεί να προκαλέσει πολλών ειδών προβλήματα. Σας παραθέτουμε εδώ όλα τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για την οδοντική πλάκα, ώστε να είστε σε θέση να διατηρείτε τη στοματική σας υγεία.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας;

Η κατανάλωση τροφής και υγρών, καθώς επίσης και η λειτουργία της αναπνοής έχουν σας αποτέλεσμα τη συσσώρευση βακτηρίων και άλλων οργανισμών στο στόμα μας. Εφόσον όλα αυτά τα διαφορετικά βακτήρια διατηρούνται σε ισορροπία, τότε το στόμα μας παραμένει υγιές.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ορισμένα βακτήρια ξεκινούν να αναπτύσσονται, τρεφόμενα από τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα υγρά που καταναλώνουμε.

Η διαδικασία αυτή οδηγεί στην παραγωγή οξέων τα οποία δύνανται να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσουν τερηδόνα. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν στα πρώιμα στάδια μίας νόσου των ούλων που ονομάζεται ουλίτιδα. 

Εάν κάποιος έχει μεγάλη ποσότητα οδοντικής πλάκας στη στοματική κοιλότητα, μπορεί να εμφανίσει επίσης κακοσμία του στόματος.

Εάν η οδοντική πλάκα δεν αφαιρείται σε τακτική βάση, μπορεί να μετατραπεί σε πέτρα.

Τι είναι η πέτρα;

Εάν επιτραπεί η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας, τότε αυτή μπορεί να ασβεστοποιηθεί και να μετατραπεί σε αυτό που είναι γνωστό ως πέτρα – ένα σκληρό κιτρινωπό ή ανοικτό καφέ επίχρισμα που κολλά στα δόντια.

Η πέτρα συσσωρεύεται κατά μήκος της γραμμής των ούλων, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πλευρά των δοντιών.

Η κιτρινωπή απόχρωση της πέτρας μπορεί να είναι αντιαισθητική και να επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σας.

Ενώ ο επιμελής καθαρισμός με οδοντικό νήμα και η χρήση βουρτσών μεσοδοντίων διαστημάτων μπορεί να απομακρύνει την πέτρα ως ένα βαθμό, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας ώστε να την αφαιρέσει πλήρως.

Πώς να διατηρείτε την οδοντική πλάκα υπό έλεγχο

Η εμφάνιση οδοντικής πλάκας είναι αναπόφευκτη, ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να τη διατηρείτε υπό έλεγχο, υιοθετώντας μία σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα για τουλάχιστον δύο λεπτά. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να περιορίσετε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και να φροντίζετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση τροφών και υγρών που περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης.

Το ποσοστό των τερηδονικών κοιλοτήτων που εντοπίζονται ανάμεσα σε δύο γειτονικά δόντια είναι μεγαλύτερο του 80%.Ωστόσο, η πλάκα σχηματίζεται και σε επιφάνειες που η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καθαρισμός με νήμα αποσκοπεί μόνο στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικός για την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας μεταξύ των δοντιών. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια θα σας βοηθήσουν επίσης να διατηρείτε την οδοντική πλάκα υπό έλεγχο.

Τέλος, ένα καλό στοματικό διάλυμα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην καταπολέμηση της πλάκας. Εάν η τερηδόνα αποτελεί πρόβλημα για εσάς, τότε επιλέξτε ένα στοματικό διάλυμα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για την καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας.

Εφόσον είστε επιμελείς με τη στοματική υγιεινή, τότε η συσσώρευση της πέτρας θα είναι ελάχιστη. Ωστόσο θα πρέπει να μην αμελείτε την επίσκεψή σας στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για πλήρη καθαρισμό.

Προκειμένου να διατηρείτε τον πλήρη έλεγχο του προβλήματος της οδοντικής πλάκας, θα χρειαστείτε ένα ειδικό οδοντικό νήμα, το οποίο θα μπορείτε πάντα να έχετε μαζί σας όπου κι αν βρίσκεστε. Ενημερωθείτε για τη σειρά των φιλικών προς το περιβάλλον οδοντικών νημάτων (eco-flossers) που διαθέτουμε, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να τις χρησιμοποιείτε ακόμα και όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.